Bursdagsfeiring

Onkelen min fyller rundt år i helga og da blir det fest senere idag. Jeg har alltid mislikt at vi har så stor familie, ikke misforstå, men det kommer så utrolig mange folk. Jeg har aldri vært glad i folkemengder, men det har blitt vanskeligere de siste åra. Det er som rommet bare blir mindre og mindre så fort jeg trår over dørstokken. 
For meg har det alltid vært viktig at familien min ser meg som den jenta jeg var da jeg var 14 år. Den jenta som virket glad og ikke hadde store problemer med livet. Jenta som gjorde det okei på skolen og levde ungdomslivet. Så ble jeg 15 år og litt etter litt fikk familien min vite at det faktisk gikk veldig dårlig med meg. 
Det aller verste er nok alle spørsmålene. «hvordan går det med deg da?» , «du ser jo så bra ut, så det går vel bedre da?», «hvordan trives du på Lier da?». Jo, flott, kjempebra. 
 

Imorgen går det ikke ann å møte opp med fettete hår, joggebukse og lue på hodet. Rettetanga må frem, sminke og fine klær «må» liksom til det, for at jeg skal gli inn i mengden og se någenlunde okei ut.

Men aller først, måtte den milelange etterveksten farges:

Det høres kanskje ut som verdens største luksusproblem. Men jeg har liksom glemt hvordan man pynter seg og tar vare på seg selv, jeg. Da jeg var 14 tror jeg faktisk ikke at jeg eide en joggebukse engang. Jeg sminket meg for å skjule all styggdommen jeg så i speilet, jeg hang sammen med folk som egentlig bare gjorde livskvaliten min enda dårligere. Jeg druknet sorgene mine i alkohol. Men jeg var også sammen med venner, var med på overnattinger, gikk på kino, hang og slang i byen etter mørket hadde meldt sin ankomst, tilbrakte tid i rånermiljøet og gjorde stort sett det alle ungdommer gjør. Men jeg bar på en stor og ensom smerte som gjorde det vanskelig og i hele tatt forestille seg at jeg skulle eksistere neste dag. Men den var det kun jeg som så.
Plutselig, på noen få dager, levde jeg ikke et normalt ungdomsliv lenger. Jeg hadde et opphold på et krisesenter før jeg begynte i behandling. Etterhvert var det kun foreldrene mine og behandlerne mine jeg hadde kontakt med. Akuttinnleggelser på psykiatrisk skjedde oftere og oftere. Jeg husker en lege sa til meg engang: du har vært mer innlagt enn du har vært hjemme du, den siste tiden. Og jeg fikk høre ordet svingdørspasient for første gang. Og plutselig hadde jeg låst dør hjemme, uten nøkkel, uten frihet og uten mulighet til å komme meg ut av mitt eget hjem uten at foreldrene mine ble med. Barberhøvel og sakser kunne jeg bare glemme å ha på rommet. Jeg stjal glass og kopper fra kafeene vi var på og fant nærmeste offentlige toalett for å knuse de, for så å ta de med hjem for å skade meg. Jeg har gjort (og gjør forsatt) masse jeg angrer på. Men som jeg har sett som helt nødvendig der og da. 
Plutselig gikk jeg ikke i annet enn joggebukse, jeg sluttet å sminke meg, gre håret og ordne meg i det hele tatt. Jeg pakket meg inn i store klær for å beskytte meg selv og selvhatet ble bare større og større. Folk rundt meg merket det og var flink til å kommentere det. Jeg begynte å gi faen i alt. 

Jeg blir trist når jeg tenker på hvor mange år jeg har brukt opp på smerte og sykdom, det føles som jeg har kastet bort ungdomstiden min, år og tid jeg aldri vil få tilbake. 

6 kommentarer om “Bursdagsfeiring

 1. Kjenner godt til akkurat det der. Som behandleren min sa til meg sist samtale: «Du har vært innlagt hele ditt voksne liv». Ble innlagt da jeg var 18, nå blir jeg 22 (det står feil på siden min). Det er så trist at det skal være sånn, det er ikke et liv. Er det rart vi mister livsgleden?
  Lykke til! Tenk at det bare er for en liten stund, så kan du heller gjemme deg i joggebuksen når det er over 😉

  Liker

 2. Mørke hemmeligheter:
  Uff, det hørtes utrolig trist ut :/ jeg håper du snart kan begynne å føle deg bedre!
  Og nei, det er ikke rart at vi mister livsgleden..
  Tusen takk, og gjett om jeg skal!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s