Tannlege

Da jeg forsatt var innlagt i fjor var jeg hos tannlegen og det ble funnet fire visdomstenner som må ut fordi de gjør vondt og ligger sånn at de kan skade tennene som ligger ved siden av, i tillegg var det vondt litt forskjellige steder i munnen. Så tannlegen sa hun kunne sende en henvisning til narkosebehandling siden jeg ikke klarer å utføre behandlingen på den vanlige måten. Det sier seg selv at når man så vidt klarer å pusse tennene er det umulig å borre og trekke tenner bakerst i munnen. Jeg så for meg en lang prosses med masse tull om hvilken lege som skulle skrive henvisningen (det ble det sist gang) og NAV-helvete for å få dekket behandlingen. Så jeg ble ikke overrasket da jeg fikk beskjed om at OPG-maskinen ikke fungerte. Jeg fikk beskjed om å komme tilbake når de ringte og sa den var i orden igjen. Med andre ord tok det enda lengere tid før henvisningen kunne bli sendt. Det gikk over en uke før de ringte og sa at de ikke fikk den til å fungere så jeg ble sendt til en annen tannklinikk for å ta OPG-bilde der. 

Jeg kjente jeg ble litt fortvilet når jeg hadde signert og sendt inn samtykkeerklæringen to ganger og fikk en tredje i posten. Noe som gjorde at jeg ikke ble lagt i køen før langt ut i desmeber. Ventetiden for å få time er satt på seks måneder og det er veldig lenge når man har vondt i tennene. Sist gang jeg var i narkose for tannbehandling tok det enda lengre enn det også. Men for en ukes tid siden sa personalet i boligen at de kunne ringe å høre om det var mulig å få time litt tidligere. Ja, det er mye vits tenkte jeg. For forrige gang ble det purret på flere ganger men det hjalp ikke i det hele tatt. Det er ganske vanskelig å få lov til å få tannbehandling i narkose og enda vanskeligere å få time tidligere enn vanlig ventetid. Så jeg ble ganske overrasket da jeg fikk time 2. mars, når jeg egentlig skulle få rundt juni. Jeg trengte heller ikke å snakke med NAV for å få dekket behandlingen, en telefon fra personalet i boligen var nok. Det var en lettelse. Og henvisningen tok fem minutter hos psykiateren på sykehuset. Gikk egentlig mye lettere enn jeg trodde det skulle gå. 

Nå teller jeg timer og dager til 2. mars klokken halv ti, da setter jeg meg i bilen med kontakten min og drar til sykehuset. Jeg gruer meg veldig. Det minnner meg om første gangen jeg skulle i narkose. Jeg var femten år, kom på legevakta og etter noen undersøkelser fikk jeg beskjed om at jeg måtte operere. Kvelden før hadde jeg tilfeldigvis sittet og lest en artikkel om mennesker som har vært våken under narkosen og da visste jeg jo ikke at jeg skulle operere dagen etterpå. Jeg følte meg utrolig liten der jeg lå på operasjonsbordet og det virret 4-5 mennesker i grønne drakter rundt meg.
For ett par dager siden fikk jeg høre at jeg burde være vant til det nå siden jeg har vært i narkose fire ganger før og at det var jeg som hadde valgt den enkle utveien. Jeg klarer ikke å bli vant til det og for meg er ikke det den enkle utveien. Jeg gruer meg skikkelig, jeg gruer meg mer enn jeg gjør før sånne store møter med masse mennesker og da er det ganske ille egentlig. Jeg gruer meg fordi jeg ikke har kontroll på hva som skjer. Jeg sover og får ikke med meg noe av hva som skjer. Og med engang jeg sovner stikker de et rør ned i halsen på meg, jeg brekker meg når jeg tenker på det. Og når man er ferdig løfter de deg over i en seng, ubehagelig å tenke på. Egentlig får man jo beroligende før man kommer inn til tannlegen, men den medisinen tannlegene bruker reagerte jeg ganske sterkt på sist, da det ble ambulanse til intensiven. Så det får jeg ikke og de er ikke interessert i å finne et alternativ virker det som. Hele sykhussettingen minnner meg om mindre hyggelige oppleveser. Det gjorde det ikke akkurat noe bedre når jeg drømte at jeg våknet fra narkosen og de hadde trukket absolutt alle tennene mine, det var ganske grusomt. Det er foresten det nærmeste jeg har vært et mareritt på over ett år! Da begynte jeg på en medisin som hjelper mot mareritt, evig takknemlig for den. 
Jeg skulle ønske det var i morgen jeg skulle til tannlegen så jeg blir ferdig med det, men samtidig har jeg lyst å skyve det så langt vekk som mulig. 

Det er en uke til. Hjelp. 

11 kommentarer om “Tannlege

 1. Å masse lykke til. Har selv vært i narkose et par ganger før og jeg liker det ikke, det er en veldig ubehagelig sitausjon når man ikke føler man har kontroll på hva som skjer. Jeg måtte selv trekke visdomstann i dag og heldigvis fikk jeg muligheten til å ta den når jeg var våken. Håper visdomstannoperasjonen går bra for deg!

  Liker

 2. God bedring Marte, har vært i narkose hos tannlegen en gang i mitt liv..
  Da var jeg ganske liten, men husker at jeg våknet opp og skjønte ikke så mye!!
  Uansett, så går det ganske raskt over, så det går ganske fint 🙂

  Liker

 3. Huff! Jeg har fått ut en visdomstann og er i ferd med å få en eller to til! Gruer meg ekstremt til å trekke de ut ! Alltid håpet på at jeg ikke kom til å få visdomstenner, men joda.. her er de! 😮
  Håper alt gikk bra 🙂

  Liker

 4. bambis:
  Huff og huff, skjønner at du gruer deg! skal de trekkes eller opereses ut? De aller fleste sier at det går fint, men kan jo egentlig ikke si noe når jeg ikke var våken. Krysser fingrene for at det ikke blir en altfor ubehagelig opplevelse for deg 🙂

  Liker

 5. Det vet jeg faktisk ikke enda :O Jeg spurte tannlegen om han kunne dope meg fullstendig ned den dagen det skal skje, for jeg vil ikke se, høre eller kjenne NOE som helst! Jeg vil ikke huske det!
  Han sa han hadde en kollega som kunne, for man må ha enda mer utdannelse for å gjøre det.. Så forhåpentligvis får jeg ikke med meg noe som helst! 🙂 HÅPER JEG! Takk!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s